Kunniavieras

Ramsey Campbell

Ramsey Campbell on kauhukirjallisuuden elävä legenda, jonka ura alkoi vuonna 1961, kun toinen alan legenda August Derleth aloitti kirjeenvaihdon lahjakkaanoloisen brittikirjoittajan kanssa. Derleth, joka tunnetaan kirjallisen tuotantonsa lisäksi Arkham House -kustantamon perustajana ja H. P. Lovecraftin ensimmäisten antologioiden julkaisijana, hämmästyi saadessaan selville, että uusi löytö oli vasta 15-vuotias.

Ramsey Campbell on puhunut avoimesti lapsuudestaan ja sen vaikutuksesta kirjoittamiseensa. Hän varttui Liverpoolissa erikoisessa perhejärjestelyssä. Äiti ei halunnut poikansa tapaavan yläkerrassa asuvaa isää. Äidillä oli harhaisia jaksoja, joiden aikana hän kuuli radiosta itseensä ja perheeseensä liittyviä viestejä. Isä oli läsnä – ja silti poissa, ilmentyen lähinnä portaissa kumahtelevina askeleina. Kirjailijanuraan vaikutti sekin, että äiti kirjoitti tieteistarinoita.

The Oxford Companion to English Literature nimeää Ramsey Campbellin ”Britannian arvostetuimmaksi eläväksi kauhukirjailijaksi”, ja hän on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, esimerkiksi Horror Writers’ Associationin elämäntyöpalkinnon, Premio Sheridan Le Fanu -palkinnon Espanjassa ja Honorary Fellow -arvonimen Liverpoolin John Moores -yliopistolla.

Ainut Ramsey Campbellin tähän mennessä suomennettu romaani on Nimetön painajainen (The Nameless, 1981), joka julkaistiin Suomessa vuonna 1986. Sen tarina on monille suomalaisillekin tuttu palkitusta elokuvaversiosta Nimetön (Los sin nombre, 1999), jonka ohjasi Jaume Balagueró. Myös kahdesta muusta Ramsey Campbellin romaanista on tehty elokuva.

Ramsey Campbell on kerännyt pitkän uransa aikana lähes kaikki genrekirjallisuuspalkinnot ja liudan elämäntyöpalkintoja – häntä ei syyttä kutsuta maailman palkituimmaksi kauhukirjailijaksi.  Hän on julkaissut yli kolmekymmentä romaania, joista kolmesta on tehty elokuva, sekä satoja novelleja. Hänen omaäänistä tyyliään ovat ylistäneet genrekirjallisuuden suuruudet kuten Neil Gaiman ja Stephen King.

Ramsey Campbell on luonteeltaan lupsakka ja lämmin tarinaniskijä. Hän onkin sanonut, että jos hänestä ei olisi tullut kauhukirjailijaa, olisi toinen uravaihtoehto voinut olla stand-up-koomikko. Hän asuu vaimonsa kanssa Liverpoolin lähellä Wallaseyssa talossa, jossa kummittelee.

Ramsey Cambell saapuu Suomeen KauhuCon-tapahtuman kunniavieraaksi 22.-23.4.2023. Hän pitää lauantaina tapahtumassa esitelmän ja signeeraustilaisuuden, sunnuntaina häntä haastattelee Marko Hautala, joka on nimennyt Campbellin itselleen tärkeimmäksi moderniksi kauhukirjailijaksi. Nyt julkaistavaan Vanhat sarvet -novellikokoelmaan Hautala on valinnut viisi suosikkiaan. Kokoelman on kääntänyt Markus Harju, kuvittanut Maya Hahto ja sen julkaisee Haamu.